dilluns, 30 de maig del 2011

GRANS AUTORS PER A PETITS LECTORS. Iela Mari


Iela Mari va nèixer a Milà el 1932. Quan parla de la seva formació, ella es considera autodidacta tot i que va estudiar disseny a l’ Acadèmia de Brera, a Milà entre 1949 i 1954. Allà va conèixer al que és el seu marit, el dissenyador Enzo Mari. 
Iela i Enzo van treballar junts des de 1955 a 1965 estudiant la percepció visual dels infants. Aquests estudis van donar pas als llibre d'imatges i a alguns projectes per elaborar materials de jocs. Van començar l’aventura editorial al voltant de 1958, amb llibres pensats per als seus fills.

Fonaments de la seva obra

Una de les principals premisses és que per arribar a una síntesi cal partir d’una anàlisi, per això, per la Iela Mari és tan important el detall minimalista amb què dibuixa elements tant senzills com les fulles de l’arbre: “Primer se n’han de dibuixar tots el detalls i desprès afegir i afegir” .
L’ interessen les transformacions, els cicles de la natura o, com ella diu, “les imatges del naixement de la vida”, analitza les imatges fins a trobar-hi l’essència, a partir de la qual desenvolupa una història purament visual que comença i acaba creant un cercle sense fi.

Les seves il•lustracions

Davant la seva obra, cal parar atenció en la composició de les pàgines, els espais en blanc i la ubicació de les imatges; des de l’inici enfoca l’element central com si d’una càmera de fotos es tractés i amb un zoom potent el segueix al llarg de la història.


El primer llibre, El petit globus vermell, publicat per primera vegada l’any 1968, revoluciona el món editorial. Un àlbum per a infants, sense ni un mot, sobre un fons blanc, explica la metamorfosi d’una bombolla de xiclet vermell. Va representar un nou estil quasi abstracte que destaca per un alt grau de simplificació formal i cromàtica. Tot un referent d’aquest gènere, en el qual les paraules se substitueixen per evocadores imatges dinàmiques.


Altre manera de veure el petit globus vermell


A partir d’aquí, la seva trajectòria ha estat marcada  per un seguit de premis i reconeixements a nivell europeu.





Bibliografia
El Petit globus vermell. Kalandraka, 2006 També en edició en castellà 
El Erizo de mar. Anaya, 2002
Las Estaciones. Kalandraka, 2007 
Historias sin fin. Anaya, 2002 
La Manzana y la mariposa. Kalandraka, 2006

Si voleu tenir més referències de la seva obra aquí i també aquí

 

2 comentaris:

Un chat botté ha dit...

una entrada excel·lent, felicitats!

Sra. Doubtfire ha dit...

Gràcies! Berta, és tot un honor rebre les teves felicitacions...