divendres, 5 d’agost del 2011

ESTIU, EXPOSICIONS I ALTRES...


Quina setmana!!! d’aiguats, d’estenedors improvitzats per poder eixugar les revistes, de campaments on les tendes són llibres oberts al sol, de tristesa per veure que molts d’aquests llibres són irrecuperables, de impotència per  no arribar a desenganxar tantes pàgines humides… en fi una història que ja hem patit més d’una vegada i que sembla que no te solució.

Malgrat tot això, a la Biblioteca ens havien proposat  un estiu que fos divertit i a la vegada didàctic. Per això hem muntat una petita exposició on el llibre il·lustrat és el gran protagonista.




Les imatges poden jugar un paper bàsic en la formació del gust estètic i a més influir en el fet de despertar la sensibilitat dels nens i nenes.
Quan triem un llibre ho fem sovint a partir de la concepció de la bellesa i la lletjor, però com adquireix l’infant aquest concepció? Doncs segons el grau de formació i deformació de la vida: influències familiars, d’amics, de l’ensenyament, visites a museus, viatges, etc.
De fet ja ho deia la Kvêta Pacovská, “ Els primers museus que visiten els nens, són els àlbums il·lustrats”
El nen viu amb una mirada sobre les coses que l’envolten, al carrer, a les revistes, mirant la publicitat, a vegades més que l’adult. Li cal, doncs, trobar en els llibres el mateix entorn, la mateixa capacitat d’afecte. El problema és que ha evolucionat molt en els darrers anys i els nens i nenes, de molt petits, ja són sensibles i estan a disposició de diferents estils i expressions que potser desconcerten els pares.
Aquests haurien d’alternar les  il·lustracions clàssiques amb el grafisme d’avantguarda. I així el nen, que encara és espontani, podrà fer la seva pròpia tria i desenvoluparà la pròpia visió de les coses.
El llenguatge visual és un instrument per a comunicar-se. I com en tot acte de comunicació apareixen quatre elements: emissor, missatge, canal i receptor.
El canal és el llibre i el receptor són en principi els infants. El missatge depèn de l'il·lustrador i és que, com a emissor i segons la seva intencionalitat, tria una via comunicativa per arribar al lector.

 Esperen que aquesta petita mostra de diferents estils, us vagi bé per poder veure com cada autor aborda aquest esquema comunicatiu i que aprenguem, en certa manera, a gaudir d’aquestes petites joies que són els àlbums il·lustrats.

Fonts:
-PETIT MANUAL DE LA IL·LUSTRACIÓ
Bibioteca Ca n'Altimira
Guia dels pares núm. 5
-REVISTA CARABÀS. Els colors de la lectura. Tardor 2010



I con que tot arriba… ja han arribat… les vacances. Bé, segur que molts de vosaltres ja esteu gaudin d’aquesta època tan esperada, nosaltres també. Bon estiu!!!